Boendeinformation

Boendeinformation

Boendeinformation

Här nedan finns allmän information till de boende samlad.


OBS! Om du får problem med att strömmen försvinner eller om något annat problem dyker upp - ring först någon i styrelsen så att vi får möjlighet att lösa problemet. Kontaktinformation finns i trapphuset. Det kostar oss mycket pengar att ringa efter jourpersonal. De flesta problem kan styrelsemedlemmar hjälpa till med.


A. 

Avlopp

Vid stopp i avlopp eller toalett bör den boende försöka åtgärda felet själv. Vid felanmälan till fastighetsskötaren eller jouren får boende stå för kostnaden.


B. 

Bostadsrättsförening

Bostadsrätt är en boendeform där de boende (bostadsrättshavarna) är medlemmar i en förening som äger den fastighet där medlemmarna bor. Föreningens mark, hus och även de enskilda lägenheterna ägs av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättshavarna äger alltså inte lägenheten de bor i – de äger endast rätten att bo där. Som bostadsrättsinnehavare har du nyttjanderätt till din lägenhet utan tidsbegränsning.


Bostadsrättshavarna ansvarar för skötsel och underhåll av läenheten och ska bekosta reparation av eventuella skador på de delar av lägenheten som bostadsrättshavaren själv ansvarar för (vid vatten- och brandskador gäller ansvar bara om det är bostadsrättshavaren eller hens gäst som varit oaktsam eller försumlig). Som en tumregel gäller att bostadsrättshavaren ansvarar för alla ytor (såsom väggar, golv och tak) och inredning (i kök och badrum samt dörrar och garderober). Skador på lägenheten kan vara mycket kostsamt att åtgärda, föreningen bekostar därför en bostadsrättstilläggsförsäkring. Vanlig hemförsäkring behöver ni boende fortfarande teckna själva!


På Riksbyggens hemsida finns mer information om vad det innebär att bo i bostadsrätt.


Bredband

Föreningen har fibernät med bredband från Telia. Telia-boxen och routern tillhör föreningen och ska lämnas i lägenheten vid avflytt.


C.   

Container för grovsopor

En container finns uppställd i garagelängan (övre gården). I den kan det mesta lämnas, dock inga kemikalier! Se också till att containern är låst efter användning.


Cykelpump

Finns på väggen vid nedre tvättstugan.


E. 

Eljour - Huvudsäkring

Kontakta styrelsemedlem om huvudsäkringen gått.


F. 

Fastighetsskötare

Om du vill komma i kontakt med fastighetsskötaren finner du dennes telefonnummer på anslagstavlan i trapphusen.


Felanmälan

Kontakta fastighetsskötarens FELANMÄLAN om något problem uppstår på dagtid vardagar eller om problemet är av sådant slag att det kan vänta med att åtgärdas till nästa vardag. Det kan vara saker som trasig trappbelysning, fel på utrustningen i gemensamma tvättstugor eller en läckande kran. Telefonnummer till felanmälan finner du på anslagstavlan i trapphuset.


Vid akuta fel utanför dagtid vardagar, ringer du jouren, se telefonnummer i trapphuset.


OBS! Problem med värmen ska felanmälas till styrelsen, antingen via formuläret på hemsidan eller pappersformuläret som hittas utanför styrelserummet i nedre tvättstugan.


Ferlinsbladet

Föreningen har ett eget informationsblad, Ferlinsbladet, vilket ges ut av styrelsen och utkommer med ca 8-10 nummer per år.


Ferlinshörnan

Föreningen har en gemensam lokal som kan hyras av föreningens medlemmar för t.ex. fester, barnkalas, kurser, olika sammankomster, möten, m.m. Du hittar mer information om Ferlinshörnan här.


Bokning av lokalen sker via digitaltavlan.


G. 

Glas- och vattenjour

Se anslagstavlan i trapphuset.


Grillning

Öppen eld på balkongen är inte tillåten t.ex. grillning med kol eller gasol. Grillar får inte förvaras på innergårdarnas uteplatser eller lekplatser.


Gårdarna

Föreningen har tre gårdar som alla får nyttja. Våra gemensamma bärbuskar/träd får alla i föreningen skörda.

Har du idéer eller synpunkter angående våra gårdar kan du höra av dig till styrelsen.


H. 

Husdjur

Du som har husdjur måste ha uppsikt över djuren. De får inte rastas inom området och inte vistas på lekytorna.


  • Hundar skall hållas kopplade på området av hänsyn till hundrädda vuxna och barn.
  • Katter bör inte lämnas utomhus utan uppsikt eftersom de hoppar in på balkonger, lägger sig i barnvagnar och ibland släpps in i fel trappuppgång där de sedan inte kan ta sig ut. Det är inte tillåtet att din katt använder barnens sandlådor som toalett.


Husombud

Fem husombud. Husombudens uppgift är bland annat att hälsa nya medlemmar välkomna till föreningen och lämna föreningens stadgar och annat informationsmaterial till den nya medlemmen.

Saknar du stadgar eller annan information kan du kontakta något av husombuden. Namn och telefonnummer finns på anslagstavlan i trappuppgången.


Hänsyn

Vi visar hänsyn till varandra i föreningen. Mellan 22.00 – 06.00 skall det vara tyst och lugnt. Efter 22.00 sänker vi ljudet på stereo- och TV- apparater. Vi försöker låta bli att duscha eller spola för fullt i vattenkranar och varken borrar eller spikar i väggar efter kl. 22.00.


Om du planerar att ha en fest – meddela gärna dina grannar i förväg eller, varför inte, hyr Ferlinshörnan.


K. 

Kombiplanen på övre gården

Får användas av föreningens medlemmar.


L.   

Lägenhetsnycklar

Till varje lägenhet hör 4 lägenhetsnycklar, 4 niotillhållarnycklar samt 4 tagar. Har ni behov av extra nycklar/tagar utöver de 4 nycklar resp 4 tagar som hör till lägenheten, skall beställning göras hos Uppsala Värdeskydd Teknik AB. Kostnad för extranyckel/extratag står lägenhetsinnehavaren för.


Lägenhetsinnehavare som förlorar en eller flera nycklar respektive tagar skall informera Uppsala Värdeskydd Teknik AB om förlusten, detta för att säkerhetsdörrarnas låsschema skall hållas uppdaterat och för att borttappade tagar tas ur systemet.


Huvudnyckel förvaras hos låsfirman Uppsala Värdeskydd Teknik AB. I händelse av förlorad nyckel kan endast Uppsala Värdeskydd Teknik AB (dagtid) alternativt Låsjouren (se nummer i trapphuset) låsa upp lägenhetsdörren med huvudnyckel, mot avgift som lägenhetsinnehavaren är skyldig att betala.


Tips: Det kan vara bra att lämna en reservnyckel hos någon vän eller anhörig.


Uppsala Värdeskydd Teknik AB, Hyttögatan 7. Telefon 018-36 77 00.


För allmänna frågor om lås/tagar kontakta styrelsen.


M.

Motioner

Att vara medlem i en bostadsrättsförening innebär medinflytande. En möjlighet till medinflytande är att skriva motioner till årsstämman – ta vara på den möjligheten. Motioner skall vara inlämnade senast en (1) månad efter räkenskapsårets utgång, dvs. den 31 januari.

O.

Ombyggnad/renovering

Styrelsen måste ge sitt godkännande.För att du ska få lov att göra väsentliga förändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som ska godkänna ändringarna. Ansökan om renovering ska inlämnas till styrelsen senast en månad innan arbetet påbörjas, så att styrelsen har tillräckligt med tid att behandla din ansökan. Det sker genom att lämna in en ansökan om tillstånd för ombyggnad och renovering som kan laddas ner här. Blanket Ombyggnad


P.   

Parkering

Förening har parkering för boende och deras gäster. Du kan läsa mer om de olika alternativ som finns, hur köanmälan går till och om parkeringstillstånden, här.

Parkering på gårdarna är ej tillåten för bilar och MC. Det är dock tillåtet att köra in och ställa bilen vid porten för ur- och ilastning.

All bilkörning på gårdarna ska ske varsamt!


Persienner

Lägenheterna har nya, täta fönster, som kan bli så varma med svarta persienner att fönstren går sönder; alltså: man får inte byta till svarta persienner.


Piskställningar

Det är inte tillåtet att skaka mattor eller andra textilier från balkongen, oavsett om man bor på över- eller bottenvåning. Skakning och piskning av mattor och andra textilier skall göras vid piskställningarna som finns vid övre och nedre tvättstugan.


R. 

Rökning

Ni som röker - visa hänsyn, speciellt om ni röker på balkongen. Röken förflyttar sig, både upp och ner. Tänk även på att fimpar lämnar också spår – dessa får inte slängas ut från balkongen.


S.   

Sophusen

Föreningen har två sophus som finns vid garagelängorna, dörren öppnas med blippen. Soporna skall källsorteras - endast de sopor som står angivna på väggarna får kastas i därför avsett kärl.


Glödlampor och elektronik ska kastas i kärl som finns i soprummen. Kemikalier skall lämnas på återvinningscentraler.


Kom ihåg: Felsorterade sopor kostar oss onödiga pengar.


Styrelsen

Bostadsrättsföreningen har en styrelse vilken består av medlemmar i området. Ledamöterna väljs på årsstämman. Att vara med i styrelsen är ett utmärkt sätt att påverka sitt eget boende och är en god skola i demokrati. Hör av dig till valberedningen om du vill vara med eller om du har förslag på lämpliga styrelsekandidater.


T.   

Trapphusen

På grund av brandrisken får ingenting förvaras i trapphusen. Cyklar skall förvaras i cykelställen på gården eller i cykelhusen. Det gamla soprummet i anslutning till varje entré får användas på sätt som medlemmarna i respektive trapphus kommer överens om, dock skall följande beaktas: I första hand skall rollatorer och barnvagnar förvaras i det gamla soprummet. Medlem med rollator och barnvagn har alltså företräde att utnyttja det gamla soprummet.


Tvättstugorna

Det finns 5 tvättstugor i området. Tvättstuga 1-2 samt snabbtvättstugan (nr 3) finns på övre gården och tvättstuga 4-5 finns på den nedre gården. 


Samtliga tvättstugor bokas via det elektroniska systemet. Du får boka tvättstugan ett datum i taget men inte flera datum i förväg. Tvättstugan får bokas två tvättperioder direkt efter varandra samma dag, t. ex. 07:00-15:00. Det är också tillåtet att boka två tvättstugor under en tvättperiod, t. ex. tvättstuga 1 och 2 mellan kl 11:00 - 15:00. Om du inte kan börja tvätta på exakt tid, skriv då hur dags du tänker börja tvätta. Snabbtvättstugan är avsedd för akuta behov och får användas högst två timmar i sträck. 


Samtliga tvättstugor skall städas efter användning enligt de anvisningar som finns uppsatta på väggen. Se till att fönster är stängda när du lämnar tvättstugan, på grund av skadegörelse- och olycksrisken (barn klättrar in).


U. 

Uteplats

All mark på området tillhör föreningen. Medlem som bor på markplan kan utnyttja marken framför balkongen som uteplats. Det skall dock uppmärksammas att medlemmen inte äger uteplatsen och att den som bor ovanpå i princip har rätt att vistas på uteplatsen.


Generellt gäller att staket får sättas upp men utformningen av staketet ska godkännas av styrelsen samt att staketet ska vara oljat (inte målat). Styrelsen beslutar om godkännande från fall till fall då hänsyn måste tas till bl.a. brand-/trafiksäkerhet. Önskar någon utföra något på uteplatsen skall förfrågan/ritning lämnas för godkännande till styrelsen. Om staket sätts upp är medlemmen skyldig att klippa gräset innanför staketet och hålla uteplatsen snygg.


Å. 

Årsstämma

Infaller under våren. Årsstämman är öppen för alla medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det är föreningens högsta beslutande organ och på årsstämman har du som medlem ett ypperligt tillfälle att påverka ditt eget boende via din rösträtt. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast en månad efter räkenskapsårets utgång, vilket innebär att motioner skall lämnas senast 31:a januari.


Ö.

Övrigt

Styrelsen vill gärna ha en dialog med föreningens medlemmar och därför är alla idéer och synpunkter välkomna. Skrivelser till styrelsen ska undertecknas med medlemmens namn och kontaktinformation. Skrivelser till styrelsen kan lämnas i brevlådan som finns uppsatt i tvättstugorna 4 och 5. Anonyma skrivelser behandlas inte.


Är du intresserad av att delta i föreningens arbete kan du kontakta någon i styrelsen eller övriga kommittéer. Se anslagstavlan i trapphuset.